Par projektu|Preses relīzēm|Reklāmas iespējas
Seko mums:
 Meklēšana:
 





Aktuālā aptauja
Kurās Rīgas centra ielās vajag velojoslu?
Brīvības
Čaka/Marijas
Valdemāra
Elizabetes
Lāčplēša
Stabu
Visās minētajās
Nevienā
Cits variants (ierakstiet komentārā)
 
(varat balsot reizi dienā)
aptaujas rezultāti »
iesaka veloriga.lv


Kā pareizi pieslēgt velosipēdu. Statīvu veidi un video!




Saulkrastu velosipēdu muzejs



Velosipēdu muzejs Krievijā!

 
 



Cilvēkus vieno tieši velobraukšana

Ziņa publicēta: 07.10.2015 12:38
Izrādās, ka velosipēdam ir vēl kāda funkcija, papildus visām zināmajām, - tas var palīdzēt iejusties kopienā. Pie šāda secinājuma nonākusi matemātikas skolotāja Meredita Kleina, kura ir izveidojusi velokustību apvienību, kas palīdz ārzemju skolēniem iejusties Amerikas Savienotajās Valstīs.

Meredita Kleina strādā vienā no valsts vidusskolām, International High School at Union Square, kurā angļu valoda tiek mācīta arī tikai nesen uz Ameriku atbraukušajiem skolēniem no vairāk kā 49 valstīm. Šiem studentiem ir samērā grūti iejusties jaunajā vidē un valstī – daudzi no viņiem nāk no maziem ciematiem un pilsētiņām, tādēļ Amerikas visapdzīvotākās pilsētas Ņujorkas varenums, spožums un, protams, neizprotamā valoda viņus krietni apmulsina un nobiedē. Īpašas problēmas rada arī pārpilnie un skaļie metro, kas izvietoti samērā sarežģītā sistēmā. Tomēr atrisinājums šīm nelaimēm rasts velobraukšanā!

Pati Kleina arī atzīst, ka velobraukšana ir viņas kaislība kopš 2009. gada šī transporta ātruma, interesantuma un piedāvāto iespēju dēļ. Tā nu, kad 2011 gadā kāds no 10. klases skolēniem, Khadims Lo no Senegālas, ieraugot pasniedzēju uz velosipēda, palūdza viņai iemācīt braukt ar divriteni, protams, ka viņa piekrita, iesaistoties arī Bike New York kustībā. Šī bezpeļņas organizācija bezmaksas pēcstundu programmā māca skolēniem un studentiem braukt ar velosipēdu, sākot ar pašiem pirmsākumiem un balansēšanas apgūšanu un beidzot ar divriteņa apkopi un tad jau arī pašas Ņujorkas ielu iekarošanu. Bike New York sniegtās iespējas Kleina papildināja, ļaujot katram no studentiem iegūt arī pašam savu divriteni ar kādas citas ļoti vērtīgas programmas – Recycle-A-Bike – starpniecību, kas arī ir nodrošinājusi piecas velopiederumu stacijas ar visiem nepieciešamajiem instrumentiem, rezerves daļām, eļļu un pat speciālajām ziepēm. Projektā iesaistīta arī Ņujorkas Transporta Departamenta Bike To School programma.

Bike New York ir samērā liela un ietekmīga organizācija ar vairāk kā divpadsmit brīvprātīgo darbinieku centriem, kas piedāvā gan parastās apmācības lekcijas, kuras tik veiksmīgi izmantoja Kleina, gan arī  īpašas veloklases (piemēram, ziemas velo apkope vai „Kā labāk nopirkt velosipēdu”), organizē velobraucienus un dažādas velosacīkstes un pārdod īpašus suvenīrus, kā arī mājaslapā informē par dažādiem velojaunumiem un sniedz padomos efektīvākai velobraukšanai. Te velobraukšana tiek mācīta arī pieaugušajiem, un 2014. gadā vien veloprasmes ieguva vairāk kā 16,000 Ņujorkas iedzīvotāju. Tomēr īpaša nozīme šai organizācijai tiešām nu ir arī ne tikai veloprasmju apmācībā.

Daudzi no Bike New York dalībniekiem šajā vidusskolā nekad dzīvē nav braukuši ar divriteni. Šī iegūtā prasme viņiem dod daudz vairāk kā tikai jaunu pārvietošanās iespēju – caur velobraukšanu tiek iegūta arī brīvība un dzīvesprieks. Citi savus velo sāpīgi ir atstājuši dzimtajā zemē un nu šī ir iespēja atkal atgūt savus velospārnus (turklāt papildus arī iemācoties satiksmes noteikumus) – te nu izcili sadarbojas Bike New York un Recycle-A-Bike. Citās valstīs, savukārt, sievietēm nemaz nav ticis ļauts braukt ar velosipēdu un daudzām meitenēm šis ir ļoti nozīmīgs solis pašapziņas un pašcieņas uzlabošanā, kā arī apziņā par savu lēmumu veikšanu un to piepildīšanu.

Protams, vēl kāda ļoti pozitīva iezīme ir arī fakts, ka skolēni uz skolu un treniņiem nu var nokļūt krietni veselīgākā veidā nevis caur pārpildīto metro – tā tiek gūta arī zināma neatkarība un autonomija. Velobraukšana iemāca arī veiksmīgāk risināt problēmas. Tomēr viens no pašiem svarīgākajiem ieguvumiem ir socializēšanās šajā aktīvajā vidē– studenti sadraudzējas ar saviem brīvprātīgajiem mentoriem, draudzīgā veidā (runājot par un ap velolietām un, protams, arī citām tēmām) iemācās angļu valodu un lēnām sarod ar jauno sabiedrību – tajā pašā laikā labāk saprotot un arī apzinoties paši sevi un savus talantus un prasmes.

Velobraukšanas un apmācību iespēju nodrošināšana – un šo iespēju izmantošana ne tikai individuālās apmācībās, bet arī skolās, pasniedzot to kā daļu integrējošas un sabiedriski aktīvas mācību programmas ar krietni komplicētākiem un vērtīgākiem ieguvumiem kā tikai satiksmes drošības vai velo apkopes zināšanas – šis ir veids, kā divriteņi iegūst jaunu dimensiju.

Sagatavoja Madara Meļņika

Lasiet vairāk:

http://www.bike.nyc/

https://www.facebook.com/bikenewyork

http://www.bicycling.com/culture/advocacy/how-bike-maintenance-empowers-international-students

http://www.bike.nyc/blog/profiles-interviews/bike-new-yorker-15-meredith-klein/

http://sampolcer.com/blog/2015/9/9/meredith-klein-for-bicycling

Patika? Lasi arī tupmāk, atzīmē
Tavs komentārs:
Vārds, Uzvārds:*
e-pasts:* (netiek publicēts)
Aprēķiniet: 17 + 3 =
 »
Top.LV